Cześć!

Dziś mam dla Was pyszny obiadek:)

Jest wiele sposobów na przyrządzenie kurczaka. Dziś chciałabym przedstawić Wam jeden z nich:) Można rzec, że jeden z moich ulubionych.

 

Kotlet de volaille:

Składniki na 4 „roladki”:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 4 plasterki szynki (rodzaj według uznania)
  • 4 plastry żółtego sera
  • sól i pieprz
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Każdą z piersi rozbijamy na kotlet grubości około 0,5cm. Z obydwu stron posypujemy solą, pieprzem i ziołami. Dobrze jest zrobić to wcześniej i włożyć mięsko do lodówki na kilka godzin, aby smak był bardziej wyrazisty.

Na każdym z kotletów układamy plasterek szynki a na nim sera, a następnie dokładnie zwijamy w roladkę (aby ser nie wypłynął podczas pieczenia). Panierujemy w żółtku, a następnie w bułce tartej i smażymy do osiągnięcia

złocistego koloru. Gotowe!

 

Sałatka:

  Składniki:

  • 6 średnich zielonych ogórków
  • garść włoskich orzechów
  • ketchup
  • zielona cebulka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Obieramy ogórki ze skórki i kroimy w około 3mm plasterki. Delikatnie solimy i pieprzymy. Orzechy polewamy gorącą wodą i kroimy w kosteczkę, a następnie dodajemy do ogórków.

Siekamy cebulkę i dodajemy ją do reszty. Całość mieszamy z dodatkiem około dwóch łyżek ketchupu. Gotowe!

Odważne połączenie, lecz gwarantuję doskonały smak! :)

 

Oto efekt mojej pracy:

 

Pozdrawiam!