Są przeróżne sposoby na ciasto na muffinki. Ja tym razem wykorzystałam najprostszy z nich;)

 

Na ok. 30 muffinek proszę przygotować:

  • 25 dag mąki
  • 25 dag cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki wody
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

  1. Miksujemy jajka po trochu dodając cukier przez ok. 20 minut
  2. Po piany przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Dodajemy cukier, olej i wodę.
  4. Delikatnie mieszamy.
  5. Przelewamy połowę masy do innego naczynia i do jednego dodajemy przesiane kakao; dokładnie mieszamy.
  6. Rozkładamy na brytfannie formy do muffinek i po łyżce, na zmianę nakładamy raz ciemne, raz jasne ciasto ( do 2/3 wysokości papierków, aby ciasto nie wylało się kiedy urośnie).
  7. Pieczemy w 170 stopniach przez 15-20 minut.

 

Oto efekt:

 

Smacznego! :)