Hej;)

Aktualnie jest sezon na agresty i właśnie mam coś specjalnego na tę okazję.

Przygotujcie:

CIASTO:

  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag masła

MASA:

  • 1l słodkiego kompotu z agrestu (bez owoców)
  • 1kg agrestu
  • 3 budynie waniliowe

BEZA:

  • 6 białek
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3/4 szklanki cukru

dodatkowo:

  • 25 dag płatków migdałów

 

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Ucieramy masło z cukrem.
  2. Pojedynczo dodajemy żółtka.
  3. Ciągle ucierając wsypujemy mąkę z proszkiem.
  4. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut.
  5. Ciasto dzielimy na 2 części: z mniejszej robimy kruszonkę, a większą wykładamy blachę.

Masa:

  1. Budynie mieszamy z kompotem i gotujemy.
  2. Wsypujemy owoce i delikatnie mieszamy.
  3. Schłodzoną masę wykładamy na ciasto.

Beza:

  1. Białka ubijamy 15 minut dodając po trochu cukru oraz budyń.
  2. Wykładamy na masę.

Bezę posypujemy kruszonką

Ciasto pieczemy przez 45 minut w 200 stopniach.

Na koniec posypujemy płatkami migdałów.

 

Oto efekt:

 

Smacznego!